ГОДИШНИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕДИ - Варна

ЗАЩО МИ Е НЕОБХОДИМ ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД?

Проверка на валидност на годишен технически преглед    http://www.rta.government.bg/images/Image/check-inspection/index.html
Годишни технически прегледи Варна

При ГТП се гледа цялостното състояние на автомобила, отбелязвано в следните точки:

- Идентификация на ППС (табели с рег. номер, документация, VIN и др.);

- Оборудване на спирачната уредба (функциониране, състояние, ръчна спирачка, ABS и др.);

- Кормилно управление (механично състояние, хлабини, серво и др.);

- Видимост (поле на видимост, състояние на стъклата, огледала за обратно виждане, чистачки и др.);

- Светлини, светлоотражатели и електрическо оборудване (функциониране на фарове, габарити, стопове, мигачи, аварийни светлини, акумулатор и др.)

- Оси, колела, гуми и окачване (оси, състояние на джанти, гуми и окачване)

- Шаси и оборудване свързано с шасито (състояние на рама, каросерия и др.)

- Друго оборудване (колани, пожарогасител, аптечка, клаксон, скоростомер и др.)

- Вредно въздействие (шум, емисии от отработили газове, течове)

Преди преминаване на ГТП е препоръчително да измиете автомобилът си, защото не е без значение неговото добро визуално състояние. Огледайте състоянието на осветителната си уредба, стъклата (пукнатини) и изпускателната си система (корозия, дупки, пушек) По-принцип автомобилите с премахнат катализатор преминават по-трудно през ГТП.

 

КАКВИ СА ГЛОБИТЕ АКО КАРАМЕ С ИЗТЕКЪЛ/НЕВАЛИДЕН ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Ако от КАТ установят, че карате автомобил без ГТП, могат да ви напишат глоба с фиш на стойност до 50 лв. Санкцията е за това, че управлявате технически неизправен автомобил. Полицаите могат да решат да ви напишат и акт, при който след влизане на наказателното постановление в сила, освен паричната санкция ще ви бъдат отнети и до 5 контролни точки.

По сериозни разправии може да имате с вашите застрахователи, ако с автомобилът ви без валиден ГТП стане инцидент. Вашият застраховател може да ви откаже изплащане на обезщетение по застраховка "Каско" тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил! Това важи с особена сила в случаите, когато вината е ваша (няма право на регрес). Всички застрахователи по застраховка "Каско" включват в условията си изключение за управление на технически неизправно МПС.

Застрахователят може да откаже да изплати и обезщетение по застраховка "Гражданска отговорност" на понеслите вреди лица или да предяви регресен иск към вас, в случай че автомобилът ви е бил без валиден талон за технически преглед. Вредите могат да достигнат огромни размери!

 

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.